Bo novi nadzornik sežanske komunale "naš" ali "vaš"?

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Primorska) Avtorji: Furlanič Lea Kalc Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Datum: Sre, 24. maj. 2017 Stran: 11

Na četrtkovi skupščini Komunalno-stanovanjskega podjetja Sežana utegne priti do merjenja sil za tretje mesto v nadzornem svetu

Komunalno-stanovanjsko podjetje Sežana d.d. (KSP) bo kmalu nadzoroval nov nadzorni svet. Predstavniku kapitala Vojku Terčonu namreč poteče mandat. O njegovem nasledniku, ki ga je predlagal drugi največji posamični delničar Leopold Poljanšek, bodo glasovali na jutrišnji skupščini. Vendar se utegnejo zadnji trenutek karte premešati tako, da občine, ki so največje lastnice KSR Poljanškovega kandidata ne podprejo in v glasovanje predlagajo svojega.


SEŽANA ► "Da bi predlagal čim bolj nevtralnega in strokovnega kandidata za novega nadzornika, ki bo zastopal manjše delničarje KSP, sem za pomoč pri izbiri zaprosil Društvo malih delničarjev Slovenije. Predlagali so Ljubišo Stanojeviča, sicer arhitekta, ki ima vse strokovne kompetence za nadzornika in dolgoletne izkušnje v gospodarstvu," nam je pred skupščino delničarjev Komunalnega stanovanjskega podjetja Sežana, povedal Leopold Poljanšek. Je lastnik podjetja Spira pet, ki je lani na dražbi kupilo delnice Kraškega zidarja v stečaju oziroma 17,22 odstotka delnic KSP. O Ljubiši Stanojeviču, ki ga je poleg Poljanska podprlo še z njim povezano podjetje Lagerfin, sicer 7,75-odstotni lastnik KSR bodo glasovali jutri na skupščini podjetja.

Župani o tretjem nadzorniku

Tako je napovedano v dnevnem redu, vendar se utegne zgoditi preobrat. Zadnje dni je namreč zakrožila novica, da naj bi kraški župani na skupščini prišli na dan s "protikandidatom" Stanojeviču, češ da želijo v nadzornem svetu "domačega" človeka, ki pozna podjetje in okolje, v katerem deluje.

Sežanska, komenska, hrpeljsko-kozinska in divaška občina so z 42 odstotki največje lastnice KSR od tega ima Občina Sežana 27,67-odstotni delež. "O tem, ali bomo podprli Stanojeviča ali predlagali protikandidata, smo se skušali uskladiti na današnjem neformalnem sestanku kraških županov, a do poenotenja še ni prišlo. Zadali smo si, da se jutri do devete ure zjutraj dokončno dogovorimo," nam je včeraj povedala hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek. Kdo je dal pobudo, da so se včeraj dobili na neformalnem sestanku, od njih nismo uspeli izvedeti. Skupščina bo ob 11. uri. Na njej lahko vsak delničar poda nasprotni predlog, pojasnjujejo v Društvu malih delničarjev. 

Kdo bo zamenjal Terčona

V nadzornem svetu poleg predstavnika malih delničarjev Vojka Terčona (ta je bil sprva zastopnik Kraškega zidarja) sedita še predstavnik občin Boris Hlačar, sicer podpornik sežanskega župana Davorina Terčona na zadnjih volitvah, in AlešTrampuž, zastopnik zaposlenih. Slednjemu prav tako v juniju poteče mandat, svet delavcev je že izbral njegovega naslednika - največ glasov je na volitvah za novega predsednika zbora delavcev prejel Miran Furlan, ki bo tako konec junija v nadzornem svetu zamenjal Trampuža.

Odprto torej ostaja vprašanje, kdo bo zamenjal Vojka Terčona: Stanojevič ali kandidat kraških občin. "Vnaprej razmišljati in špekulirati, kako se bo odvijala skupščina in koga bodo delničarji podprli oziroma koga ne, nima smisla. Če bi glasovalci upoštevali etiko gospodarskih praks, potem bi podprli predstavnika malih delničarjev," meni Poljanšek.

"Ne razumem morebitnih pomislekov, da k nadzoru ne pripustijo kandidata malih delničarjev Ljubišo Stanojeviča, katerega izključni namen je, da s svojim strokovnim znanjem pripomore k še boljšemu poslovanju KSP Pri tem ne smemo pozabiti, da občine svojega kandidata skladno s statutom že imajo, kakor so v nadzornem svetu zastopani tudi že delavci," pa pravi predsednik Društva malih delničarjev Slovenije Rajko Stankovič.

Strokovnost ali "naši"

Na skupščini skladno z zakonodajo ne sme glasovati predstavnik podjetja KSP, ki ima po lanskem odkupu lastnih delnic v lasti 9,97 odstotka delnic. Če protikandidata podprejo delničarji, ki imajo skupaj vsaj deset odstotkov delnic, lahko zahtevajo prednostno glasovanje, pojasnjuje Stankovič. In sklene: "Še vedno upam, da se bodo župani odločali po strokovnosti, ne pa po načelu, kdo je 'naš' oziroma 'vaš'."

Tričlanski nadzorni svet KSP sicer nadzoruje delo uprave, imenuje direktorja, potrjuje plan dela. Direktor, KSP od nedavnega vodi Postojnčan Franko Šabec, ki ni bil imenovan s soglasno podporo nadzornega sveta, ampak s podporo županovega brata Vojka Terčona in zastopnika občin v svetu Borisa Hlačarja in je politično blizu sežanskemu županu, pa poleg ostalega odloča o zaposlitvah. Poleg županovega brata je na KSP zaposlena še županova žena Marjetka Klun Terčon.

Jutri bodo delničarji KSP odločali tudi o delitvi bilančnega dobička za leto 2016. Ta je znašal 248.215 evrov, od tega je 92.676 evrov nerazporejenega dobička iz leta 2015, čistega dobička iz lanskega leta pa 155.538 evrov. Delničarjem bodo za dividende izplačali 71.651 evrov oziroma 0,50 evra bruto na delnico, ostalo bodo razporedili v prihodnjih letih.

Največji lastnik KSP je Občina Sežana s 27,67-odstotnim deležem (še skupaj z divaško, hrpeljsko-kozinsko in komensko občino imajo 41,97 odstotka delnic). Za njo je Poljanšek, ki je skupaj s podjetjem Lagerfin lastnik 24,97-odstotka delnic, za njim KSP s slabimi desetimi odstotki ter Maks Godina, ki je lastnik 7,46 odstotka delnic. Godina je sicer želel odkupiti delnice Kraškega zidarja, a neuspešno. O tem, koga bo na skupščini podprl, ne želi dajati izjav. "To je bilo uspešno, najprej javno podjetje, ki smo ga ustvarjali 50 let, v zadnjega pol leta pa se v njem dogajajo stvari, ki so me razočarale." Ocenjuje, da je najslabše za podjetje, ko zaposleni v njem začnejo prodajati svoje delnice in ko se v podjetju krešejo razni, tudi osebni interesi.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.