Spopad v Iskri končan: Šešokovi od Godca odkupili delnice

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (Poslovni Dnevnik) Avtorji: Sebastjan Morozov Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 10. maj. 2017 Stran: 5

Spor med lastnikoma Iskre - dolgoletnim predsednikom uprave Dušanom Šešokom in nekdanjim dolgoletnim članom uprave Jožetom Godcem - je zglajen. Nem ška družba Taxgroup v lasti Šešokovih sinov je namreč od Godca odkupila Iskrine delnice. 


Z odkupom dobrih 30 odstotkov delnic od Jožeta Godca, nekdanjega dolgoletnega člana uprave Iskre, odgovornega za finance, nazadnje pa prokurista, je družina Šešok - oče Dušan, skupaj s sinovoma Matijo in Klemnom - postala 84,5-odstotna lastnica Iskre. Dodatnih 10 odstotkov delnic je od Godca odkupila Iskra kot lastne delnice. Še preden so Šešokovi od Godca pridobili slabo tretjino delnic, je imel dolgoletni predsednik uprave Dušan Šešok v lasti 53,4 odstotka Iskrinih delnic. 

Mali delničarji, lastniki dobrih petih odstotkov delnic, bodo te lahko v kratkem prodali. Nemška družba Taxgroup, prek katere Matija in Klemen Šešok obvladujeta istoimensko slovensko svetovalno družbo, je namreč včeraj objavila prevzemno namero za nakup vseh delnic Iskre. Za delnico namerava odšteti 4,83 evra. v primeru, da bodo delnice prodali vsi delničarji, bo Taxgroup ta nakup stal okoli 900.000 evrov. 

Odkup delnic in izplačilo dividend 

Za nakup 31-odstotnega paketa delnic je Taxgroup Godcu odštel dobrih pet milijonov evrov. A za njegov umik to še ne predstavlja celotnega aranžmaja. Dodatnih 10 odstotkov delnic je namreč od Godca, kot lastne delnice, odkupila Iskra. Od 1,62 milijona evrov, kolikor jih je Godec prejel iz tega naslova, je Iskra 681.000 evrov plačala s hrvaško družbo Cavae Romanae iz Umaga, lastnico večje zazidljive nepremičnine. K temu je treba prišteti še za 900.000 evrov dividend, kolikor jih je Godec prejel minuli mesec, od skupno izplačanih 2,2 milijona evrov dividend. To pomeni, da je Godec za odhod iz lastništva Iskre iztržil približno 7,6 milijona evrov. 

In kako je bil financiran nakup skoraj tretjine delnic Iskre, ki jih je od Godca odkupil nemški Taxgroup? »Z bratom imava dovolj denarja. Sva lastnika Taxgroupa, ene od večjih svetovalnih družb v Sloveniji, poleg tega pa obvladujeva številne nepremičnine. Del potrebnih sredstev pa sva najela pri banki,« je odgovoril Matija Šešok. 

»V lastništvu za vekomaj« 

Na vprašanje, ali bodo Iskro v prihodnje prodali, je Matija Šešok odgovoril, da nameravata z bratom v lastništvu ostati za vekomaj. Po dostopnih podatkih je družba vredna bistveno več kot 16,2 milijona evrov, kolikor bi znašala, če vzamemo v obzir vrednost delnice v višini 4,83 evra, po kateri bodo Šešokovi od nekaj delničarjev odkupovali delnice. Samo vrednost poslovno nepotrebnih nepremičnin znaša okoli 20 milijonov evrov. Kot je povedal Matija Šešok, od oddajanja teh nepremičnin v najem Iskra iztrži 1,2 milijona evrov na leto. Spomnimo, Dušan Šešok in Jože Godec sta s približno 50 sodelavci leta 2005 izpeljala menedžerski prevzem Iskre, vreden 36,5 milijona evrov. Ob zaključku prevzema je bil Šešok 12- odstotni lastnik Iskre, Godec pa 10-odstotni. Ko so skozi leta njuni sodelavci prodajali delnice, sta jih odkupovala izključno Šešok in Godec. Toda leta 2015 je med njima počilo, Godec je moral oditi z mesta prokurista Iskre, za direktorja njenih operacij pa sta bila imenovana Matija in Klemen Šešok. 

Diametralne interpretacije izsledkov posebne revizije 

Po razrešitvi z mesta prokurista je Godec zahteval posebno revizijo več Iskrinih poslov, predvsem med Iskro in Taxgroupom. Najprej je bila njegova zahteva na skupščini zavrnjena, nato pa je sodišče odločilo, da bo revizijo izvedla mednarodna družba Ernst & Young Svetovanje. 

Godec in Šešok imata diametralno mnenje o tem, kaj so prinesli izsledki posebne revizije. Medtem ko je Matija Šešok zatrjeval, da je revizija zaradi sodelovanja med Taxgroupom in Iskro pokazala na več kot 20-milijonske pozitivne učinke za slednjo, je Godec opozoril, da revizorji niso preverjali poslov s tolikšnim učinkom na poslovanje Iskre. Kot je dejal, je Iskra do aprila 2015, ko ni bil več njen prokurist, do marca 2016 od Taxgroupa prejela za 1,2 milijona evrov računov, pri čemer je plačevala storitve, ki niso bile potrebne, naročene ali pa so bile opravljene brez soglasja nadzornega sveta. Šešok je zatrdil, da so imeli za vse posle soglasje nadzornega sveta, kar naj bi ugotovil tudi revizor. 

Na podlagi izsledkov posebne revizije je Godec proti Šešokovim letos januarja napovedoval odškodninsko tožbo, vendar je po naših informacijah ni vložil. Za komentar o umiku iz lastništva Iskre smo želeli vprašati Godca, vendar je bil nedosegljiv. 

Za delnico Iskre namerava nemška družba Taxgroup odšteti 4,83 evra. V primeru da bodo delnice prodali vsi delničarji, bo Taxgroup ta nakup stal okoli 900.000 evrov. Jože Godec je za odhod iz lastništva Iskre iztržil približno 7,6 milijona evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.