Sodni postopki glede bančnih razlastitev šele leta 2018

NatisniNatisni

Medij: Delo (Aktualno) Avtorji: Maja Grgič Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 10. maj. 2017 Stran: 2

Sanacija bank Sprejetje zakona šele jeseni - Rok za vložitev tožb naj bi bil eno leto - Ministrstvo podatkovni sobi ni nenaklonjeno 

Ljubljana - Zdaj je ze jasno, da vlada ne bo ulovila šestmesečnega roka za odpravo neustavnosti v zvezi s pravnim varstvom razlaščenih lastnikov delnic in podrejenih obveznic, ki se bo iztekel sredi maja, vse pa kaže, da se bo sprejetje zakona, ki naj bi to uredil, zamaknilo v jesen.


Potem ko se je sredi aprila iztekel rok za pripombe na predlog zakona o sodnem varstvu imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, ki so ga na ministrstvu za finance pripravili za odpravo ugotovljene neustavnosti, zakon še ni pripravljen za obravnavo v vladi. Ministrstvo med drugim še vedno čaka na mnenje Evropske centralne banke (ECB), ki ga mora v zvezi s tem pridobiti. Kot je mogoče izvedeti, to pomeni, da predlog zakona v vladi ne bo sprejet do 18. maja, da bi se še lahko uvrstil na junijsko sejo državnega zbora. Poslanci naj bi tako o njem odločali šele jeseni. To kaže, da vlada ne bo ujela šestmesečnega roka za odpravo neustavnosti, ki ji ga je naložilo ustavno sodišče in se bo izteklo sredi tega meseca. 

Rahljanje omejitev 

Kot smo poročali, so razlaščeni vlagatelji oziroma njihovi odvetniki pa tudi sodišča in pravobranilstvo na predlog zakona podali kar nekaj pripomb. Ena od ključnih je letela na to, kdo lahko vlaga tožbe, saj je zakon vlaganje samostojnih tožb predvidel le za razlaščence z vsaj desetino delnic ali 100.000 evrov terjatev, kar pa predstavlja problem za male delničarje NKBM in NLB, prvih je bilo za 9,3 odstotka, drugih za 10,9 odstotka. Katere pripombe bodo sprejeli, na ministrstvu še ne razkrivajo, po naših informacijah pa glede omejitev menda razmišljajo o drugačni rešitvi, a nekatere omejitve bodo ostale, sicer bi tožbe v nasprotnem primeru lahko povsem zasule pristojna sodišča. 

Skrb za razkrivanje informacij 

Morebitne tožnike je tudi zmotilo, da bi po predvideni rešitvi zaupne podatke iz dokumentov, ki se nanašajo na izredne ukrepe za sanacijo bank, lahko zahtevali šele na sodišču, kar pomeni, da pred tožbo z njimi ne bodo seznanjeni. Prav nezmožnost pridobiti podatke o vrednosti sredstev banke in o pregledu njihove kakovosti že vse od začetka zelo razburja razlaščene vlagatelje. 

Skupina zavarovalnic in drugih oškodovanih finančnih institucij je zato predlagala večstopenjski dostop do informacij z vzpostavitvijo podatkovne sobe. Na ministrstvu tej rešitvi menda niso nenaklonjeni, jih pa, kot je mogoče neuradno izvedeti, skrbi morebitno razkrivanje teh informacij. Kot je slišati, bo za ta del ureditve pomembno tudi stališče ECB do tajnosti bančnih podatkov. 

Arbitraža ne pride v poštev 

Predlog je še predvidel, da lahko oškodovani vlagatelji bank pričakujejo odškodnino, če bo sodišče ugotovilo, da so bili na slabšem, kot bi bili, če Banka Slovenije ne bi izrekla izrednega ukrepa. O tempa bo presojalo sodišče, pri čemer bo morala Banka Slovenije dokazati, da je pri izreku izrednega ukrepa ravnala skrbno. Ljubljansko okrožno in vrhovno sodišče menita, da bi bila namesto predlaganega postopka primernejša arbitraža. A na ministrstvu menda ugotavljajo, da ta rešitev ni najboljša, saj mora imeti po ustavi vsak pravico, da o sporu odloči sodišče. 

Bo pa po naših informacijah država nase prevzela večino stroškov pravdnih postopkov tudi za odbor sodnih izvedencev razen izdatkov, povezanih s tožniki, in v primeru neutemeljenosti tožb. Prav tako naj bi bilo ministrstvo pripravljeno rok za vložitev tožbe podaljšati s šest mesecev na leto dni. To pomeni, da se sodni postopki v zvezi s tem ne bodo začeli pred jesenjo 2018. 

Mali vlagatelji se ravno zaradi pričakovane dolgotrajnosti postopkov in s tem povezanimi stroški zavzemajo za poravnavo, čemur ne nasprotujejo niti veliki oškodovanci, a ministrstvo za zdaj o tem ne razmišlja. Kot je mogoče izvedeti, menijo, da v dopisih ni bilo navedenih razlogov, ki bi upravičevali poravnavo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.