Prvi nadzornik Save Re odstopil

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Silva Čeh Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 12. okt.. 2016 Stran: 9

Odstopna izjava Branko Tomažič ni čakal na odpoklic - Ni jasno, ali je še potreben sklic skupščine

Ljubljana - Predsednik nadzornega sveta Pozavarovalnice Sava (Sava Re) Branko Tomažič je včeraj odstopil, vprašanje, ali bo družba zdaj še hitela s sklicem skupščine v prihodnjih 45 dneh, pa je ostalo neodgovorjeno.

Sava Re je v mesecu in pol najprej izgubila predsednika uprave Zvonka Ivanušiča, včeraj pa je z mesta prvega nadzornika in člana NS odstopil tudi Branko Tomažič. Zgodba v Savi Re se je po nekajmesečni sagi o tem, da je družba z Ivanušičem na čelu odštela preveč denarja za poslovno stavbo ACH, v zadnjem mesecu in še nekaj dni zraven pospešeno zavrtela. Po medijskem in še kakšnem interesnem linču Ivanušiča je prejšnji četrtek Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) z odredbo potrdila, da niti predsednik NS Save Re Branko Tomažič nima več pogojev za prvega nadzornika pozavarovalnice, in družbi naložila, naj v 45 dneh skliče skupščino delničarjev. A videti je, da je Tomažič po premisleku konec tedna sprejel odločitev, ki jo je včeraj v obliki odstopne izjave tudi poslal v Savo Re in odstopil po lastni presoji.

Skupščina da ali ne?

Seveda so po tem odstopu pomembna vprašanja, ali je še potreben sklic skupščine, ali je samo petčlanski NS operativen m ah je jasno, kdo ga vodi. V Savi Re včeraj odgovora, ali se bo družba kljub temu preobratu še pripravljala na sklic skupščine, še niso imeli. Bolj je prevladovalo mnenje, da se bo verjetno glede potrebe po sklicu morala izjasniti AZN. A tudi na AZN so odgovorili, da »agencija zadevo še preučuje«. Na Slovenskem državnem holdingu (SDH) mnenja o novih razmerah, ki jih je sprožil odstop Tomažiča, in posledično, kaj to pomeni za sklic skupščine, niso imeli. Predvsem naj bi na vprašanja odgovorili že prejšnji petek, a takrat so, spomnimo, odgovarjali, da bodo svojo odločitev pojasnili na skupščini družbe.

Nadzorni svet Save Re delo zdaj nadaljuje v petčlanski sestavi, ki jo sestavljajo Mateja Lovšin Herič (namestnica predsednika NS), dr. Slaven Mičkovič, Keith Morris ter predstavnika delavcev Gorazd Kunstek in Mateja Živec. Odgovora, ali ga vodi Mateja Lovšin Herič, včeraj ni bilo mogoče dobiti od Lovšin Heričeve, ki je bila nedosegljiva na sestankih, na AZN pa so odgovorili: »O imenovanju novega predsednika nadzornega sveta (pa) odločajo člani nadzornega sveta.« Po mnenju AZN je število članov nadzornega sveta zadostno za sklepčnost, zato člani NS veljavno odločajo.

NS bi se poleti lahko vzdržal velikih odločitev

Gregor Tekavec, izvršni sekretar Društva malih delničarjev Slovenije (MDS), je bil še najbolj direkten: da je Tomazicev odstop dobra odločitev, ki pa bi jo po njegovem moral sprejeti že prej; vsaj takrat, ko je AZN izdala prvo »nezaupnico« v njegovo delo 11. avgusta letos. Ob tem je Tekavec tudi spomnil, da je bil pravzaprav s tem avgustovskim obvestilom seznanjen celoten nadzorni svet, torej so vsi člani vedeli, da prvega med njimi preiskuje AZN, a niso naredili ničesar. Vsekakor bi se po njegovem taksen NS lahko vzdržal sprejemanja odločitev, ki za seboj potegnile velike spremembe, kamor umešča odpoklic predsednika uprave Zvonka Ivanušiča.

Iz DUTB so potrdili, daje bil predlog za uvedbo postopka osebnega stečaja za Tomažiča vložen že 15. maja 2013. Tudi najpogosteje omenjeni znesek Tomažičevega dolga do Probanke oziroma DUTB (h kateri je pripojena Probanka), visok več kot 400.000 evrov, se je v vmesnem času še povišal. Zneska v DUTB ne morejo razkrivati. Neuradno pa je jasno: terjatev je pravnomočna, presega omenjeni znesek zaradi zamudnih obresti in drugih, tudi sodnih stroškov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.