Prevzemna vojna za Kovinoplastiko Lož

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (Poslovni Dnevnik) Avtorji: Unknown Teme: Mali delničarji Datum: Sob, 20. avg.. 2016 Stran: 5

PODJETJA

V prevzem za Kovinoplasti ko Lož se je skozi stranska vrata vključila uspešna slovenska skupina Plastoform. Ta je v Loški dolini odprla pisarno in od malih delničarjev družbe pooblaščenke Kovinoplastike Lož začela odkupovati delnice Kovinoplastike.


Za Kovinoplastiko Lož se je vnela prevzemna vojna med novomeško skupino Plastoform in finskim finančnim skladom KJK. Ker naj bi predsednik uprave Kovinoplastike Lož Peter Nelec ostro nasprotoval temu, da bi družba pristala v lasti finančnega sklada, za katerega praviloma ni znano, kdo so njegovi lastniki, so ga nadzorniki pod vodstvom Branka Trohe zamenjali.

Potem ko je družba pooblaščenka Kovinoplastika Lož s KJK že sklenila pogodbo o prodaji 62 odstotkov delnic Kovinoplastike Lož, ki jih ima v lasti (da bi stopila v veljavo, mora pogodbo potrditi 75 odstotkov na prihajajoči skupščini pooblaščenke prisotnega kapitala), se je v igro skozi stranska vrata vključil Plastoform v lasti Franca Gregorčiča. Ta je pred dnevi v Loški dolini od lastnikov družbe pooblaščenke začel odkupovati delnice. Teh je 347, največji od njih, če odštejemo lastniški delež Kovinoplastike Lož v pooblaščenki in lastne delnice slednje, pa je Miloš Kovač (4,08 odstotka delnic), sledita mu Alojz Mazij in Jožek Tišler, vsak z 1,69 odstotka delnic.

Sprva je Plastoform za delnico pooblaščenke ponujal 8 evrov, nekaj dni kasneje 9, včeraj pa je ponudbo dvignil na 9,5 evra. To je bilo po naših informacijah približno dvakrat več, kot bi delničarji lahko iztržili, če bi Fincem uspel prevzem Kovinoplastike Lož. Za nakup 62 odstotkov Kovinoplastike Lož m invalidske družbe TCP Inpro KJK pooblaščenki po neuradnih informacijah ponuja okoli 20 milijonov evrov. Če odštejemo 12,5-milijonski dolg pooblaščenke do Družbe za upravljanje terjatev bank, petmilijonske obveznosti do Kovinoplastike Lož, obresti in plačilo premije za uspeh družbi KPMG, ki je vodila prodajni postopek, bi pooblaščenki od kupnine po razpoložljivih informacijah ostal dober milijon evrov. To pomeni, da bi njeni lastniki lahko iztržili le okoli štiri evre za delnico.

Zato je sledil protinapad. Na torkovem sestanku s številnimi delničarji je predsednik uprave pooblaščenke Anton Nahtigal povedal, da si delničarji, tudi v primeru prevzema s strani KJK, lahko obetajo iztržek v višini 9 evrov za delnico. Ko je Plastoform
dan kasneje zvišal ponujeno ceno na 9 evrov, pa je Nahtigal lastnike pooblaščenke obvestil, da bodo prejeli 9,5 evra za delnico.

O usodi Kovinoplastike Lož odloča le 10 odstotkov kapitala

Upoštevaje kupnino in obveznosti, ki jih mora poplačati pooblaščenka, bi bil tolikšen izkupiček možen le v primeru dokapitalizacije pooblaščenke. Ob tem se zastavlja vprašanje, kdo bi
bil pripravljen po odprodaji delnic Kovinoplastike Lož in TCP Inpro Fincem še dokapitalizirati prazno pooblaščenko, in sicer v višini od 1,5 do 2 milijona evrov. Le tako bi se Nahtigalove obljube lahko izpolnile. Edini možni odgovor je KJK. Če to drži, se poraja niz novih vprašanj, med drugim kakšne zaveze je KJK dal za dokapitalizacijo pooblaščenke. Predvsem pa Nahtigalove obljube kažejo na to, da so Finci pripravljeni za Kovinoplastiko Lož, ki jo je londonska borza uvrstila med tisoč najperspektivnejših evropskih družb, odšteti več, kot se je sprva uspelo izpogajati njegovi ekipi. Nahtigal ni želel razkriti, kdo bi dokapitaliziral pooblaščenko, zatrdil pa je, da »dokumenti dokapitalizacijo podpirajo«.

O tem, kdo bo na koncu lahko prevzel Kovinoplastiko in s tem odločal o usodi nekaj sto zaposlenih, bo odločilo pet oseb. Poleg že omenjenega Kovača in Mazija so to še Bernard Turk, Branko Troha in Slavko Ožbold. Ta peterica tvori nadzorni svet pooblaščenke, skupno pa imajo v lasti le okoli 10 odstotkov delnic pooblaščenke. Toda po statutu pooblaščenke mora z vsako prodajo delnic soglašati nadzorni svet. Zato Plastoform delnice odkupuje z odložnim pogojem. Toda ob prodaji delnic delničarji Plastoform pooblaščajo za glasovanje na skupščini. Če bo Plastformu uspelo zbrati 25 odstotkov delnic, bo načrtovano prodajo Kovinoplastike Lož Fincem preprečil,

Nelec odletel zaradi nasprotovanja Fincem

Nelec je bil, domnevno zaradi nasprotovanja prodaje Kovinoplastike Lož, v sredo odstavljen iz krivdnih razlogov. S tem si je posadka petih članov nadzornega sveta pooblaščenke navsezadnje zagotovila, da bo 6,47 odstotka delnic pooblaščenke, ki so v lasti Kovinoplastike Lož, glasovalo za Fince. Nelec je sicer v zadnjih letih obubožano Kovinoplastiko popeljal iz rdečih številk, družba pa je v dveh letih finančne obveznosti znižala s 15 na 4 milijone evrov.

Kot je za Dnevnik pojasnil lastnik Plastoforma Franc Gregorčič, imajo pripravljena lastna sredstva za financiranje prevzema. »Od okoli 60 milijonov evrov prihodkov dosegamo na leto 10 milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA), dolgov pa nimamo.« Pri tem je dodal, da so vseh šest družb, ki jih ima v lasti, kupovali na pogoriščih, vanje veliko vlagali, danes pa vse dobro poslujejo.

Če bo Plastformu uspelo zbrati 25 odstotkov delnic, bo načrtovano prodajo Kovinoplastike Lož Fincem preprečil.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.