Cena naj bo poštena

NatisniNatisni

Medij: Novi tednik Celje (Gospodarstvo) Avtorji: Janja Intihar Teme: Mali delničarji Datum: Čet, 18. avg.. 2016 Stran: 4

Mali delničarji predlagajo višjo ceno za odkup delnic Elektra Celje - Nadzorni svet z večjo močjo 

Do konca avgusta se bodo zvrstile seje skupščin vseh elektrodistribucijskih podjetij v državi, tudi Elektra Celje. Dnevni redi sej so večinoma enaki, osrednje točke predstavlja odločanje o delitvi bilančnega dobička, o spremembah statuta družbe in pooblastilu upravam za nakup lastnih delnic. Bilančni dobiček Elektra Celje znaša 3,2 milijona evrov. Na seji, ki bo 31. avgusta, bodo delničarji odločali o predlogu, da za dividende, ki bi znašale 13 centov bruto na delnico, namenijo skoraj celoten dobiček. 


Če bodo sprejete predlagane spremembe, v kar sicer ni mogoče dvomiti, saj je v vseh elektrodistribucijah večinska lastnica država, bodo nadzorni sveti dobili večjo moč, kot jo imajo zdaj. Skoraj nobene odločitve ne bo mogoče sprejeti brez njihove odobritve, po novem bodo med drugim pristojni celo za imenovanje poslovodstva v odvisnih družbah. Bolj ostri bodo tudi pogoji za predsednike uprav. Doslej je bilo dovolj pet let delovnih izkušenj, odslej jih bodo potrebovali vsaj petnajst, od tega pet na vodilnih mestih. Razlogi za odpoklic predsednika uprave se ne bodo spremenili, bodo pa v statutu navedene hujše kršitve obveznosti, med katerimi je tudi neizvrševanje sklepov nadzornega sveta in skupščine. Dosedanji statut je predvideval, da se v primeru, če predsednik uprave ni izbran, razpis ponovi, po novem bo lahko nadzorni svet na ta položaj za eno leto imenoval svojega člana. Močno se bo razširil tudi nabor poslov, za katere uprava potrebuje soglasje nadzornega sveta. Širši bo tudi nabor pristojnosti nadzornega sveta. 

Zaradi takšnih sprememb statutov so se v javnosti pojavila ugibanja, da se pripravljajo menjave v vrhu družb, vendar v Slovenskem državnem holdingu takšno povezavo zanikajo. V Elektru Celje ima uprava povsem »svež« mandat. Boris Kupec, sicer član SMC, je funkcijo predsednika uprave zasedel maja letos. 

Nasprotni predlog malih delničarjev 

Na zahtevo Slovenskega državnega holdinga bodo skupščine zaradi konsolidacije lastništva v elektrodistribucijskih podjetjih odločale tudi o pooblastilu upravam za nakup lastnih delnic. Glede na predlog bi se cena delnice Elektra Celje gibala v razponu od 2,38 evra do 3,43 evra. Društvo Mali delničarji Slovenije takšnemu predlogu nasprotuje. Kot pravijo v društvu, ne nasprotujejo načrtom države, da postane stoodstotna lastnica elektro podjetij, a želijo, da plača pošteno ceno. Zato predlagajo, naj ta ne bo nižja od 2,38 evra in ne višja od 8,12 evra, kolikor je njena knjigovodska vrednost. 

Pred tednom je vodenje družbe Ece, ki je v stoodstotni lasti Elektra Celje, prevzel Sebastijan Roudi. Ece je drugi največji trgovec z elektriko v Sloveniji. 

Država je v Elektru Celje skoraj 80-odstotna lastnica, 545 malih in manjšinskih delničarjev pa ima skupaj v lasti 16 odstotkov delnic. Kot pravijo v društvu Mali delničarji Slovenije, bi družba za nakup teh delnic, če bi jih kupila po knjigovodski vrednosti, potrebovala le malo manj kot 32 milijonov evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.